Information

Sound Healing

Musik

Gongar och gongbad

Länkar

Adress & Kontakt

Sound Healing


Sound healing rubrik

Healing kan vara en skön känsla, eller rent av magiskt! Det vanligaste sättet vi människor använder oss av healing är s.k. handpåläggning - jämför med mammans spontana reaktion när barnet har ramlat och skrubbat sig, att hon lägger handen på och blåser på såret.

Det finns många olika healingformer - själv håller jag på med Reiki healing och andlig healing, men här tänker jag fokusera på Sound healing. Det är en form som kommer mer och mer i vårt moderna samhälle, men som egentligen har funnits i tusentals år där människor som praktiserat andlighet och gör det än idag har vetat om ljudets fantastiska helande kraft. Idag visar vetenskapliga studier att detta är sant och det skrivs många bra böcker om hur man använder ljud som helande verktyg.

Det har visat sig att det här med ljud, som egentligen är vibrationer med olika frekvenser, påverkar oss mer än vad vardagsmänniskan har varit medveten om. Andliga människor har i tusentals år varit medvetna om detta och använt olika sorters instrument för att balansera vårt inre. Exempel på sådana instrument är trummor, klangskålar, gongar, flöjter och andra instrument som har vuxit fram.

I modern tid har också upptäckter gjorts och nya typer av instrument har utökat floran av musikverktyg för helande av kropp och själ. Kanske det allra bästa instrumentet faktiskt är vår egen röst, som har en helt otrolig inverkan på våra inre kroppsliga system och som inget annat instrument kan mäta sig med. Även att använda kroppen som trumma, till exempel att trumma på bröstkorgen om man inte har tillgång till en trumma, har helande inverkan.

Gongen sägs kunna sprida 70000 olika frekvenser och är ett av de allra äldsta instrumenten. Kanske är det därför som man har de så kallade gongbaden, eller gongresorna som en del kallar dem för, därför att de har så stor inverkan på kroppen med bara ett enda instrument! Läs mer om gongen på den egna sidan Gongar och gongbad.

Ett ganska modernt "instrument" (ja det klassas faktiskt i sound-healing sammanhang som ett instrument) är stämgafflar. Men inte vilken stämgaffel som helst, utan det ska vara speciella stämgafflar som är tillverkade just för healingsammanhang. På bilden nedan ser du ett exempel på tre av dessa stämgafflar som faktiskt räcker för att balansera det inre nervsystemet på bara någon minut! De är tillverkade på Biosonics av upphovsmannen till dem, Dr. John Beaulieu, och håller en ypperlig kvalitet och har en fantastisk hållbarhet!

Stämgafflar

Ett annat instrument som jag blev väldigt förtjust i är en modern indiansk flöjt. Den är inte tillverkad av indianer men håller en sådan hög kvalitet att många indianer har investerat i en eller flera. Den finns i många olika modeller och stämningar och den jag fastnade för var ur en speciell serie som kallas "Earth Tone Flutes" från tillverkaren High Spirits Flutes i USA. Det som är speciellt med den serien är att den är stämd i en aningen lägre frekvens än traditionella musikinstrument, där A brukar vara stämd i 440 Hz är A i denna serie stämd i 432 Hz vilket ska harmoniera bättre med jordens egen frekvens. Till skillnad från en traditionell blockflöjt tycker jag tonerna är mycket mjukare och fylligare - lyssna på dessa på tillverkarens hemsida får du höra!

Flöjt

Slutligen vore det fel om jag inte också hade någon form av klangskål i min ägo. Den har jag haft sen närmare 15 år tillbaka och köpte jag på en mediumkurs jag gick på Arthur Findlay College i Stansted utanför London. Den kommer väl till pass nu när jag börjar köra gongbad, för klangskålar är väldigt populärt för både gongbad men också för egna healingbehandlingar! Det finns olika sorter och den jag har är i metall, men det är väldigt populärt med kristallklangskålar och de låter fantastiskt. Utöver klangskålen använder jag också så kallade Tingshas i metall, se nedre bilden, som börjar och slutar gongbadet med sina spröda och genomträngande toner.

Klangskål

Tingshas

Upp