Information

Sound Healing

Musik

Gongar och gongbad

Länkar

Adress & Kontakt

Musik

Jag började skriva och spela in musik redan 1980, alltså för 40 år sedan. Det har lett till över femhundra kompositioner i olika stilar - där min meditationsmusik har fått en del uppmärksamhet på senare år. Jag älskar att variera och man vet inte från början hur låten kommer att sluta! Därför var det en utmaning att skapa meditationsmusiken, eftersom den till sättet ska vara monoton och något som bara ligger i bakgrunden!

I sound healing så handlar det om att skapa musik som har en positiv inverkan på kroppen såväl som på sinnet. Syftet är att skapa harmoni, vilket inträffar när musikens olika frekvenser balanserar organ, vävnader och celler genom resonans. Man kan säga att en kropp som inte mår bra är i dissonans - och med hjälp av musik och ljud kan man få tillbaka kroppen i harmoni igen.


Binaural beats

Binaural beats är en upplevelse där personen får höra två toner, en i vardera öra normalt med hörlurar på sig, där tonerna skiljer sig en aning. Det rör sig om rätt så låga toner, under 1000 Hz, och där skillnaden mellan tonerna inte ska vara större än 40 Hz. Det viktigaste är skillnaden mellan tonerna, för den differensen påverkar hjärnans frekvens och det i sin tur får effekt på resten av kroppen. Så har jag en ton i vänster öra på 32 Hz och en ton i höger öra på 31 Hz kommer hjärnan att processa och tolka dessa två frekvenser som en frekvens på 1 Hz, vilket gör att hjärnan börjar skapa hjärnvågor som är identiska med den här frekvensen (vilket är Delta = 0.5-4 Hz).

De klassiska hjärnfrekvenserna är Delta (0.5-4 Hz), Theta (4-7 Hz), Alpha (7-13 Hz), Beta (13-30 Hz) och Gamma (30-50 Hz). Varje sådant frekvensområde har sin egen speciella funktion och genom att skapa binaural beats med en skillnad som är kopplad till något av dessa områden påverkar man olika funktioner i kroppen.
Delta påverkar kroppens healingförmåga och djupsömnen förbättras. Därför har jag fokuserat på att skapa binaural beats med en skillnad på max 4 Hz mellan tonerna.
Theta är aktivt t.ex. när man är i REM-sömn och i djupare meditation.
Alpha är ett avslappnat tillstånd liknande normal meditation.
Beta är det tillstånd vi är i när vi är vakna och fungerar i vardagen.
Gamma är en väldigt hög frekvens för hjärnan och när den fungerar på den nivån så är man superfokuserad, oftast i färd med att lösa ett komplicerat problem eller lyssna på en välkänd expert inom ens favoritområde!

Det ska sägas att det diskuteras mycket om det här har någon effekt - inte alla studier som gjorts visar att det har det, men samtidigt har jag läst om människor som använt detta framgångsrikt för att bli av med t.ex. smärta vid olika sjukdomstillstånd. Jag är öppen för att det fungerar och därför har jag skapat ett stycke musik med binaural beats som du kan lyssna på här - kom ihåg att du ska använda hörlurar när du lyssnar eftersom de helande tonerna kommer in i varsitt öra. De helande tonerna är förstås basen, för det är lättast att lyssna på ett stycke med en aning skillnad mellan två låga frekvenser jämfört med de högre frekvenserna som stråkarna ligger och spelar på. Stycket är självklart också ganska monotont, för att skapa ytterligare avslappning i sinnet.

Rick Liwe - Binaural beat 1 Hz, 30 minuter

Upp


Meditationsmusik

Här nedan har vi de tre meditationsskivorna med enbart instrumental musik som jag har skapat. Klicka på bilden för den du vill lyssna på och öppna filen om du får en fråga (eller spara ner den på datorn). Detta är kortversioner av originalstycket, som ligger på mellan 45-49 minuter. På The Ocean och Song of the Soul finns även en kortare version av stycket, cirka 30 minuter, för den som vill ha en lite kortare meditation.

The Ocean

The Ocean var den första meditationsmusiken jag gjorde. Den passar jättebra för bilder som har med vatten att göra - och känns trygg i sitt eviga vågmönster, som går genom hela stycket.

Song of the soul

Song of the Soul tog fem månader att göra och blev till slut den mest variationsrika skivan för meditation (som ju ska vara monoton). Passar allra bäst för att hela människan, ett komplement till healingarbete. Den utan undantag populäraste skivan av alla!

Space Travel

Space Travel är tillbaka till rötterna! Här är det mjuka passager till mjuka toner från flöjt och enstaka stråkinstrument. Kanske den allra bästa i sin enkelhet... för drömfärder...

Du kan köpa dessa för 100 kr per skiva. Det viktigaste då är att du väljer efter den känsla du får när du lyssnar på den (och inte på vad jag skriver om dem) - det är därför jag har lagt upp dessa provstycken på hemsidan!

Upp