Information

Sound Healing

Musik

Gongar och gongbad

Länkar

Adress & Kontakt

Gongar och gongbad

Gongen

Man kan likna gongen vid en metalltrumma som man slår på för att skapa olika vibrationer i luften omkring den. Dessa vibrationer påverkar vår kropp när vi befinner oss i gongens närhet och det är så vi idag framför allt använder oss av den, för att terapeutiskt påverka kroppens och återställa balansen i kroppen olika organ. Under tusentals år har man också använt gongen i ceremonier och ritualer och naturligtvis som musikinstrument. Men idag har man förstått vilken välgörande inverkan den har på vår hälsa.

I flera tusen år har man använt gongen som ett verktyg för transformation. Idag har man också gjort mycket studier på det här med hur ljud påverkar människan och hennes celler och man vet idag att ljudet påverkar hjärnan, reparerar skadade celler i kroppen och inom yogans filosofi anses gongen balansera chakrasystemet. Eftersom allt i universum, inklusive människan och allt levande på jorden, är gjort av energi och vibrerar med olika frekvenser har man också förstått att vibrationer har den här transformerande effekten på våra kroppar.

Gongens vibrationer med tusentals olika frekvenser har förmågan att ta en person bortom sinnet och därför ser man att människor som är rastlösa, stressade och har spänningar i kroppen slappnar av vid ett gongbad och även kan påverka sina tankemönster och beteenden så att man får bättre kontakt med sitt inre. Det är något kravlöst i att bara ge sig hän vid ett timslångt gongbad och låta all kontroll fara. Efteråt kan man känna det som en inre massage – det var min egen känsla när jag första gången var på ett gongbad.

Gong

Jag skrev ovan att det var tusentals olika frekvenser som kommer från gongen – det är närmare 70 000 när man slår på gongen! Så man förstår att det är ett fantastiskt verktyg för att återställa balansen i kroppen ända ner på cellnivå. Gongen är ett av världens äldsta instrument och man har alltid känt till att den har en terapeutisk inverkan och därför använts i behandlande syfte – alltså inte bara som ett musikinstrument.

Man kan likna gongen vid en stämgaffel. Inom musiken använder man en stämgaffel för att stämma instrumenten, så att de inte vibrerar falskt när man spelar tillsammans ett antal instrument. På samma sätt kan man säga att gongen representerar stämgaffeln, för att stämma de inre organen ner på cellnivå till att komma i rätt frekvens igen. Det är det som är healing.

Eftersom gongen har så otrolgt många frekvenser som den förmedlar så har sinnet och tankarna svårt att hänga med – vilket vi utnyttjar för att släppa taget om egot, tankarna och det som begränsar oss. Resultatet blir att gongens vibrationer når in bakom de barriärer som vi sätter upp för att skydda det som egot anser vara för känsligt – vilket leder till både avslappning och insikter.

Upp

Gongbad

Nej, det handlar inte om att sänka sig ner i vatten och någon spelar gong för en – som tur var kan man komma dit och gå därifrån torrskodd. Vad det handlar om är att man ”badar” i gongens alla 70 000 frekvenser som man får uppleva under den timslånga aktiviteten. Man kan naturligtvis hålla på kortare och längre tid – även kombinera med ett yogapass innan för att mjuka upp och förbereda kroppen för att ta emot alla ljud som man får bada i under sessionen.

Under ett gongbad ligger man ofta ner på en yogamatta eller dylikt och låter gongens vibrationer skölja igenom kroppen och alla dess energisystem. Mängden av frekvenser gör att sinnet inte hänger med och efter ett tag släpper kroppen kontrollen och bara tar emot allt som strömmar in och allt som kommer upp. Det kan vara en stark känslomässig upplevelse att gå på ett gongbad eftersom många av oss har lärt oss stänga in känslor – och när dessa kommer upp så är det för att de vill släppa taget om sin låsta position i kroppen.

Det som är skönt med ett gongbad är att släppa taget och bara vara – man känner sig liksom renad till både kropp och själ efter ett gongbad och man kan även känna sig lättare och mera i harmoni i sinnet såväl som i kroppen. Men man ska också ha klart för sig att varje gongbad är unikt och upplevelsen skiljer sig från person till person, så man kan inte generalisera hur ett gongbad är – man ska helt enkelt uppleva det för att förstå vad som händer med en själv.

Men vad händer i kroppen då när man går på ett gongbad? Ända ner på cellnivå påverkas vi av gongens frekvenser och eftersom vårt motstånd mot förändring (egots inverkan) blir åsidosatt så kommer organen och cellerna att ha lättare för att hitta tillbaka till rätt frekvens, där de fungerar optimalt. När vi lider av stress och ohälsa är det ett tecken på obalanser i kroppen – dessa obalanser har lättare för att rättas till av gongens kraftfulla vibrationer, som också påverkar oss mentalt och emotionellt.

I och med att gongen påverkar hjärnan så att våra begränsande tankar och kontrollerande medvetande åsidosätts så kan vi påverkas på en djupare nivå. Hjärnans vardagliga vibration på Betanivåns vakenhet passeras och vi kommer ner till den lugnare Alfanivån, där vi blir riktigt avslappnade. Man kan komma ända ner till nästa nivå, som är Thetanivån, och där vi är i samma tillstånd som när vi drömmer när vi sover – den nivå där vi är som mest mottagliga för healing.

Eftersom gongbadet kan påverka våra blockeringar och lyfta upp känslor till ytan är det bra att vi efteråt dricker vatten för att hjälpa till att rensa och hela kroppen från alla restprodukter som lämnar kroppen vid healingen.

Gongbadet är en chans för dig att vila och frigöra dig en stund från vardagen – mycket bra då att stänga av mobiltelefoner och annat som hör till vår vardag och som kan vara störande under ett gongbad. Det är en investering i dig själv – ditt eget mående står i centrum! När du släpper taget om kontroll och stressande tankar och känslor så öppnas du upp för att låta gongens välgörande vibrationer balansera såväl kropp som själ. Även fast man kan vara många på ett gongbad så är varje gongbad en egen resa i sitt eget inre – man ska inte jämföra sig med andra och tro att ens egen resa ska likna deras!

Gongbadet kan med fördel utföras i samband med en yogasession – oftast körs då gongbadet efter yogan, när kropp och sinne är mer mottagliga. Men det går alldeles utmärkt att bara köra ett enskilt gongbad och få sköna och välgörande upplevelser.

På min Facebooksida Livstransformationer & Sound-Healing kan du läsa när jag kommer hålla gongbad framöver - där finns alla uppgifter om tid, plats och kostnad.

Vill du hellre gå på ett privat gongbad så går det också bra - det är ett alternativ till att samlas i grupp och kan jämföras med en healingbehandling. Kostnaden blir något högre och jag erbjuder detta till introduktionspriset av 500 kr.

Upp